Beelden van Maïté Duval naar Medisch Spectrum Twente

Blij en trots zijn we! Het Medisch Spectrum Twente heeft sinds kort vier prachtige beelden van Maïté Duval in bruikleen.

Het Familiefonds De Voogd-Duval, dat de artistieke nalatenschap van Maïté beheert, en het   ziekenhuis in Enschede tekenden een langdurige bruikleenovereenkomst, waardoor patiënten en bezoekers nog heel lang zullen kunnen genieten van de kunst van de in 2019 overleden kunstenares.

Het gaat om vier grote bronze sculpturen. Met haar gespierde handen in de zware klei vervaardigde de kleine Française een prachtig oeuvre. Soms ingetogen en teder, zoals de ontroerende moeder en met haar kind in Douceur (2006). Soms ontzettend krachtig, zoals Melancholie (1991), waarin een jonge vrouw zich bijna een weg omhoog lijkt te vechten. Een beeld als Horizon (afbeelding, 1998) is warm en intiem, terwijl Arcade (2001) vol is van leven en beweging; het beeld welft zich vol genot omhoog. Bijna alle beelden van Maïté Duval vertellen van een vrouw die zich vrij wilde vechten.

En dat deed ze ook. Ze vocht zich niet alleen vrij van de beperkingen van een eenvoudige, katholieke jeugd, maar ook van het valse onderscheid tussen figuratieve en moderne kunst. Zowel Auguste Rodin als Henri Moore waren haar grote voorbeelden. Haar werk is nooit anekdotisch; kenmerkend zijn de heldere en warme vormen, volumes vol rust en sereniteit en tegelijkertijd een bronzen huid waarbinnen zich een intense spanning ontvouwt.